Skip to content
Castellano

Valencià

Segueix-nos!

El PSPV proposa per al ple un acord dels grups per a exigir a Mazón inversions en infraestructures clau de Castelló que no apareixen en els comptes del Consell

La proposta de Declaració Institucional recull reclamar partides per a la residència per a la gent gran al carrer Onda, l’FP Marítim-Pesquera-Portuària del Grau o l’estació intermodal, així com un major impuls per a la Ronda Oest en 2024 i que es que canvie la denominació de la partida ‘Ampliació de l’Hospital General de Castelló’ per la de “Construcció del Nou Hospital General de Castelló, a més d’ampliar els dos milions d’euros pressupostats per a aquest concepte.

La Generalitat Valenciana va presentar el passat 30 d’octubre el projecte de pressupostos autonòmics per a 2024, uns comptes que, tal com destaca la portaveu del Grup Municipal Socialista, Patricia Puerta, han suposat “un autèntic abandó de les necessitats de la ciutat de Castelló, que ha vist com han desaparegut dels objectius de futur de la Generalitat dotacions, serveis i infraestructures fonamentals per al futur del municipi”. Per tal motiu, el PSPV ha elaborat una proposta de Declaració Institucional, per a la seua aprovació en el ple del 30 de novembre, amb l’objectiu que tots els partits amb representació municipal s’unisquen per a “exigir-li a Carlos Mazón que modifique els pressupostos autonòmics de 2024 i incorpore inversions clau per a la ciutat”.

Així, d’una banda s’insta a la Generalitat Valenciana a crear una partida suficient per a la construcció en 2024 d’una residència per a la gent gran al carrer Onda, actuació que ja es troba adjudicada a una empresa. De la mateixa manera, s’exigeix que reserve 181.000 euros per a la posada en marxa de la FP Marítim-Pesquera-Portuària del Grau, “la mateixa quantitat pressupostada per a la FP anunciada a la Vall d’Alba, curiosament el municipi del qual és alcaldessa la presidenta de la Diputació Provincial, Marta Barrachina”, recorda Patricia Puerta.

La Declaració Institucional també recull sol·licitar a la Generalitat que incorpore als pressupostos autonòmics de 2024 una partida pressupostària per a la d’estació intermodal de Castelló. Al costat d’això, es reclama a Carlos Mazón que mantinga intacte el projecte per a culminar la Ronda Oest, mantenint sense modificació tots els trams ja previstos, la qual cosa implica augmentar de manera considerable els a penes 75.000 euros recollits per a 2024.

Finalment, es constreny a la Generalitat Valenciana perquè canvie la denominació de la partida ‘Ampliació de l’Hospital General de Castelló’ per la de “Construcció del Nou Hospital General de Castelló, a més d’ampliar els dos milions d’euros pressupostats per a 2024.

La portaveu socialista, que aquesta mateixa setmana ha realitzat una valoració dels pressupostos autonòmics per a Castelló al costat dels diputats autonòmics socialistes Rafa Simó i José Luis Lorenz, ha tornat a incidir en què els comptes de Mazón “recullen una enorme rebaixa d’inversions a la província, ni més ni menys que el 20% respecte a 2023”, en passar de 177 milions d’euros a 142, “amb especial incidència a Castelló de la Plana, especialment castigada per conselleries com la d’Infraestructures Medi Ambient.

La congelació i reducció de partides per a la construcció de residències, hospitals, centres de Formació Professional i la retallada del 40% al pla ‘Edificant’ per a la modernització i edificació de centres educatius en tota la Comunitat “són motiu de preocupació, especialment perquè una de les grans afectades és la ciutat de Castelló”. L’Ajuntament de Castelló, durant els últims anys, ha deixat patente el seu suport a diverses infraestructures i dotacions que, malgrat això, “estan absents en els comptes autonòmics dissenyats per la Generalitat Valenciana per a 2024”.

Residència de majors
Una d’elles és la residència de majors del carrer Onda, actuació que ja es troba adjudicada “però que, de manera incomprensible, no compta amb cap partida en els pressupostos presentats pel Consell”. Tots els grups polítics s’han posicionat al costat d’aquesta dotació sociosanitària, d’aquí ve que siga considerat un projecte clau per a la ciutat.

També resulta “preocupant” l’absència de la Formació Professional Integrat Dual del sector marítim-pesquer-portuari-logístic que tant s’ha reclamat per al Grau de Castelló. “Considerem necessari que es pose en marxa aquesta actuació en 2024. La joventut té dret a una educació de qualitat, perquè amb la formació adequada tindrà més oportunitats per a l’ocupació”. L’Autoritat Portuària compta amb espai per a situar el centre educatiu i ha manifestat en diverses ocasions la seua intenció de cedir-lo per al desenvolupament d’aquesta iniciativa, en considerar que els cicles formatius responen a les necessitats del sector marítim de Castelló i ajudaran a millorar la seua competitivitat i dinamisme econòmic.

Així mateix, “considerem necessari que la Generalitat Valenciana col·labore amb l’Autoritat Portuària de Castelló en la posada en marxa de l’estació intermodal, clau per a l’impuls econòmic de la província i l’activitat empresarial en la zona portuària”. La Generalitat, segons destaca la portaveu socialista, “ha de treballar en inversions en el territori de forma cohesionada, per la qual cosa a les inversions anunciades per a l’estació intermodal de Sagunt hauria d’afegir una partida pressupostària per a la de Castelló, evitant així la discriminació entre territoris”.

D’altra banda, des del Grup Municipal Socialista se subratlla que l’esperada obra de la Ronda Oest “apareix en els pressupostos totalment modificada i sense la partida econòmica adequada per a poder pensar que la circumval·lació de la ciutat estarà plenament tancada durant l’actual legislatura”, Per a Patricia Puerta, “si ja és criticable que només apareguen 75.000 euros, el preocupant és que s’ha canviat el projecte, reduint-lo a un primer tram per a connectar les carreteres de Borriol i l’Alcora, la qual cosa suposa una variació que posa en dubte el futur del tancament de tot l’anell”.

Nou Hospital General
Finalment, des del PSPV s’insisteix que és necessari aclarir què pretén executar la Generalitat Valenciana en els projectes anunciats per a l’Hospital General de Castelló, perquè en els comptes anunciats per a l’any vinent es parla de “Ampliació”, quan el compromís adoptat “era el de construcció d’un nou hospital”. Des de l’Ajuntament de Castelló, tal com recull la proposta de Declaració Institucional, “s’ha d’incidir sense ambigüitats que és imprescindible la construcció d’un nou hospital per a millorar la qualitat assistencial en el Departament de Salut de Castelló”, conclou Patricia Puerta.

Comparteix aquesta notícia Twitter Facebook
Copiar Link
Email Imprimir

RRSS

Visita'ns en les nostres xarxes