Skip to content
Castellano

Valencià

Segueix-nos!

El PSPV denuncia que la decisió del PP d’eliminar en la Diputació el Fons de Cooperació deixarà a la ciutat de Castelló sense rebre més d’un milió d’euros

  • El Grup Municipal Socialista presenta una proposta de declaració institucional perquè l’alcaldessa, Begoña Carrasco, “demostre que de veritat defensa els interessos dels seus veïns i veïnes i li reclame a Marta Barrachina la partida que ha decidit suprimir per a 2025”, assenyala la portaveu del PSPV, Patricia Puerta

El Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament de Castelló ha registrat una proposta de declaració institucional perquè el consistori municipal que presideix Begoña Carrasco inste la Diputació Provincial “a dotar econòmicament la partida destinada a la seua aportació al Fons de Cooperació Municipal fins a aconseguir, almenys, la mateixa quantitat que en l’anualitat de 2024”.

Patricia Puerta, portaveu del Grup Municipal Socialista, assenyala que “la senyora Carrasco té una gran oportunitat, com diu en cada ple, de reivindicar a qualsevol institució tot el que siga bo per a la ciutat, independentment del seu color polític, per la qual cosa esperem que exigisca a la presidenta de la Diputació i companya seua en el PP, Marta Barrachina, que recupere un Fons de Cooperació que per a Castelló ha suposat aquest any 2024 més d’un milió d’euros de les arques provincials”.

Malgrat això, la portaveu socialista augura “un mutisme absolut per part de Carrasco, perquè ja hem vist durant tot enguany com ha renunciat a reclamar res al seu cap en la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, a qui ara el que de veritat hauria d’exigir-li és la seua dimissió immediata per la seua inacceptable gestió de la Dana de València”.

Pel que respecta al Fons de Cooperació, Castelló de la Plana va rebre en 2024 la quantitat de 666.126,34 euros a través de la Generalitat Valenciana i 1.018.833,92 euros de la Diputació Provincial de Castelló. De moment “ja hem vist que la senyora Marta Barrachina ha decidit suprimir-ho i molt ens temem que la Generalitat, que encara ha de presentar els comptes autonòmics, faça el propi”.

Molts ajuntaments de la província ja havien consignat en els seus pressupostos municipals per a 2025 les mateixes quantitats rebudes aquest exercici amb l’esperança que aquestes dues institucions, Generalitat i Diputació, mantingueren els mateixos compromisos d’anualitats anteriors.

La reforma de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana de 2006, en el seu article 64.3, estableix la creació d’un Fons de Cooperació Municipal per a potenciar l’autonomia local sobre la base del principi de subsidiarietat. Va ser en 2016 quan el Consell de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) va adoptar per unanimitat una moció a favor d’aquest fons, en la qual es manifestava la unitat del municipalisme valencià, s’instava en la Generalitat a la creació del Fons i es convidava a les diputacions provincials a participar amb les mateixa quantitat.

En aquella moció es deia també que a les diputacions provincials els competeix, entre altres funcions, l’assistència econòmica en els municipis, especialment els de menor capacitat econòmica i de gestió, devent, no sols participar, sinó ser impulsores de la pròpia obligació que tenen com a institució. La Generalitat va crear el Fons de Cooperació Municipal un any després, en 2017, complint per fi un mandat estatutari i fent efectiu un instrument que tenia la pretensió de millorar el finançament local i, amb això, fer possible la prestació de millors serveis a la ciutadania.

La Diputació de Castelló es va adherir a aquest fons en 2020, sobre la base del Decret 51/2017, de 7 d’abril, pel qual es regulava el Fons de Cooperació Municipal Incondicionat de la Comunitat Valenciana. Des de llavors, la Diputació, no sols ha aportat la mateixa quantitat que la Generalitat Valenciana, sinó que ha anat incrementant la seua aportació fins més que doblegar-la.

Dels 5,6 milions d’euros que pressupostava la Generalitat Valenciana al conjunt d’ajuntaments de la província, en 2021 la Diputació va aportar 11,2 milions i, en les següents anualitats, va aconseguir els 15 milions, la qual cosa permetia establir criteris propis en la part que excedia de l’aportació de la Generalitat i, així, establir principis d’objectivitat i equitat, amb una mirada positiva cap als municipis més xicotets, que necessiten, més si cap, l’ajuda de la Diputació.

Finalment, mitjançant l’aprovació de la Llei 5/2021, de 5 de novembre, de la Generalitat, Reguladora del Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana s’aconseguia un fet històric per al municipalisme valencià. La creació d’aquest fons i els altres que el complementen suposa per a molts municipis la possibilitat de portar avant la prestació de serveis i assumir despeses que sense aquestes aportacions serien difícilment assumibles.

És un instrument molt valuós per a finançar activitats i serveis de competència municipal, on els municipis decidim lliurement el destí d’aquests recursos, ja que som l’administració més pròxima a la ciutadania i, per tant, la que millor coneix la realitat dels nostres pobles i les seues necessitats. Aquest assoliment va arribar després d’anys de reivindicacions expressades en molts fòrums, com els cims d’alcaldes i alcaldesses, i des de la defensa dels nostres pobles no s’entén que la Diputació de passos arrere.

Comparteix aquesta notícia Twitter Facebook
Copiar Link
Email Imprimir

RRSS

Visita'ns en les nostres xarxes