El PSPV de Castelló subratlla la implicació de la ciutat amb l’acord de tots els grups per a mobilitzar 700.000 euros per a les famílies afectades per la DANA
- La portaveu socialista, Patricia Puerta, agraeix a l’equip de govern que hagen acceptat la proposta socialista, traslladada ahir en la Junta de Portaveus, de destinar la partida del fons de contingència, de 200.000 euros, ampliant-la amb altres 500.000 dels romanents
El Grup Municipal Socialista ha enaltit l’acord unànime de la corporació local de Castelló per a destinar 700.000 euros a les famílies afectades per la DANA a la província de València, quantitat que s’ha donat a conéixer en el transcurs d’un ple ordinari en el qual s’ha ratificat una declaració institucional en solidaritat amb totes i tots els damnificats.
Patricia Puerta, portaveu socialista, ha agraït a l’equip de govern “que haja acceptat la proposta que els vam traslladar ahir dilluns en la Junta de Portaveus, on els demanem que estudiaren fórmules per a col·laborar econòmicament amb els afectats, com els 200.000 euros que tenim en el fons de contingència”. A aquesta quantitat han sumat altres 500.000 euros de romanents, “la qual cosa és sens dubte una bona notícia perquè reflecteix la solidaritat de les i els castellonencs”.
En la declaració institucional aprovada, la corporació municipal mostra les seues condolences i agraeix el treball de salvament i atenció a les víctimes dels diferents serveis d’emergències, professionals, voluntaris, empreses, entitats sense ànim de lucre i ciutadania anònima. Al costat d’això, des de l’Ajuntament de Castelló s’ofereix tota la col·laboració a la Generalitat i als municipis per a aportar els mitjans necessaris que ajuden a la recuperació de la normalitat.
Topònim
Pel que respecta al ple, el grup municipal socialista ha retirat de l’ordre del dia les seues mocions i declaracions institucionals, i ha renunciat a intervindre en l’apartat de precs i preguntes “perquè créiem que hui no era el moment de confrontacions polítiques”. En aquest sentit, ha assenyalat que “havíem reclamat a PP i Vox que ajornaren el punt per a ratificar el canvi de denominació del municipi en la seua forma bilingüe, perquè es tracta d’una decisió política, però han optat per mantindre’l quan podien haver demanat que s’ampliara el termini”.
José Segura, encarregat de defensar la postura socialista en aquest punt, ha aprofitat els seus primers minuts per a mostrar la solidaritat del PSPV-PSOE amb tots els afectats per la DANA al país, especialment a la província de València, sumida en una profunda tragèdia”. Segura ha incidit en aquest punt en què tots els grups polítics “hem acordat retirar mocions i declaracions institucionals, per a secundar de manera unànime una única declaració en solidaritat amb València i, sincerament, créiem que haguera sigut desitjable que, per part del govern municipal, s’haguera retirat el punt per a debatre sobre el topònim perquè, sens dubte, no era el moment”.
Segura ha recordat que l’article 35 de la Llei 4/1983, de 23 de novembre, d’Ús i Ensenyament del Valencià inclou el municipi de Castelló de la Plana en la zona de predomini lingüístic valencianoparlant, “tema que sembla ser incomoda molt a alguns regidors i regidores de l’equip de govern”. A això ha afegit que el Decret 69/2017, de 2 de juny, de Regulació dels Criteris i procediment per al Canvi de Denominació dels Municipis Valencians i altres Entitats Locals indica, en el seu preàmbul, que “es procurarà evitar la forma bilingüe (dels topònims), perquè aquesta no respon a la tradició històrica ni lingüística dels pobles, i es prioritzarà la forma endònima del topònim: és a dir, la denominació valenciana per als municipis valencianoparlants i la castellana per als castellanoparlants, amb l’objectiu de salvaguardar la toponímia tradicional com a element que forma part del patrimoni cultural de tots els valencians”.
Segura ha insistit que PP i Vox, en els anteriors tres debats que s’han realitzat sobre el topònim, “sempre han prioritzat els seus interessos estrictament polítics sobre els científics, històrics i culturals”. Així, “amb l’excusa que es permeta dir igualment Castelló que Castellón, circumstància que sempre s’ha pogut fer, l’única cosa que fan és eliminar la forma tradicional de la ciutat”.
Informe demolidor de l’AVL
L’informe de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, que s’ha ratificat hui en el ple, és, segons el parer del regidor socialista, “demolidor, perquè deixa escrit que la denominació correcta i adequada, des del punt de vista històric i lingüístic, és la forma tradicional i única: Castelló de la Plana”. En aquesta línia, José Segura insisteix que l’AVL “només planteja que, si l’Ajuntament de Castelló de la Plana decideix aprovar la doble forma, EN CONTRA del criteri de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la solució bilingüe seriosa Castelló de la Plana/Castellón de la Plana”.
Tal com explica Segura, “aquest govern municipal diu mitges veritats, ja que asseverar que l’acadèmia ha proposat alternatives ‘donada la voluntat de la corporació’ és incorrecte. L’acadèmia és clara: “la denominació correcta i adequada des del punt de vista històric i lingüístic és la forma tradicional i única: Castelló de la Plana”.
Amb ironia, l’edil socialista ha agraït a l’alcaldessa que “almenys haja respectat en la seua forma en valencià el nom del nostre Grau de Castelló, no sabem si perquè s’han oblidat o perquè el centre de Castelló ciutat és l’única cosa que els interessa”. Així mateix, aplaudeix que es respecte ‘de la Plana’, perquè la seua traducció al castellà seria ‘de la Llanura’”.
Paraula clau
ambé et pot interessar...
RRSS