El PSPV de Castelló proposa una declaració institucional per a reforçar les mesures i accions que fomenten el protagonisme de les dones en la ciència i innovació
El Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament de Castelló, amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, proposarà al ple que recolze una declaració institucional per a instar el Govern d’Espanya i a la Generalitat Valenciana a dur a terme accions en matèria de ciència i innovació que promoguen, reforcen i incloguen mesures des de la perspectiva de gènere.
En el text registrat pel PSPV, a més, s’insta a la Generalitat Valenciana a promoure i organitzar en els centres educatius de la ciutat, en col·laboració amb l’Ajuntament de Castelló de la Plana, tallers, col·loquis, obres, concerts, jornades i altres esdeveniments que estiguen relacionats amb les disciplines STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques).
Aquest 2025 s’han complit ja deu anys des que l’ONU i la Unesco declararen l’11 de febrer com el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència amb l’objectiu de promoure l’accés, la participació plena i el reconeixement del desenvolupament de la contribució determinant de les científiques.
A través d’aquesta declaració institucional, des del Grup Municipal Socialista reiteren el seu compromís per promoure de manera decidida l’avanç del paper i protagonisme de les dones en les àrees científiques i tecnològiques, així com la seua voluntat de fomentar la incorporació de les xiquetes a la vocació i la carrera científica i les disciplines STEM.
El futur del nostre país només es podrà escriure de manera justa si es compta amb les dones, que són la meitat de la població. El Govern d’Espanya presidit per Pedro Sánchez treballa en aquest sentit per a afavorir la igualtat i que hi haja oportunitats per a les dones en els sectors STEM, les carreres que estan cridades a ocupar el futur. Reivindicar la presència femenina en les carreres de ciència implica, sens dubte, fomentar l’orientació educativa i professional amb una perspectiva inclusiva i no sexista. La clau per a impulsar la presència de les dones en aquests àmbits passa per promoure currículums i llibres de text amb referents femenins, trencant els rols i les imatges tradicionals que porten a les xiques a triar els seus estudis influenciades per prejudicis de gènere.
A nivell global, la Unesco ens recorda que les dones representen només el 28% de la força laboral en les àrees STEM i a penes el 22% dels professionals en intel·ligència artificial. Aquesta desigualtat limita la innovació i el creixement econòmic. A més, la retenció de dones en STEM continua sent un desafiament significatiu, amb moltes abandonant les seues carreres en els primers anys.
A Espanya la situació reflecteix les tendències globals i europees, amb una subrepresentació notable de dones en STEM. Segons l’informe ‘Dones i Innovació 2024’, encara que en 2023 hi havia més dones ocupades en ciència i tecnologia (un 34,4%) que homes (un 29,2%), persisteix la seua infrarepresentació en determinats sectors estratègics. En concret, el 61,3% de les empreses del sector TIC no tenia contractada a cap dona. A més, les dones només representen un de cada tres llocs de treball en àmbits tecnològics.
Promoure la participació de les dones en STEM és un pas fonamental cap a la igualtat real, fent possible les mateixes oportunitats de contribuir i prosperar en aquests camps, evitant, al seu torn, desaprofitar una font immensa de talent i competència investigadora.
La nova Llei de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació, així com la gestió del Govern d’Espanya en matèria de ciència i innovació, promouen, reforcen i inclouen mesures des de la perspectiva de gènere. Es tracta ja no sols d’incorporar a les dones a la ciència en igualtat, sinó de fer de la ciència i la tecnologia un espai d’igualtat.
Gràcies a aquestes mesures i a la llei s’implementen accions com l’establiment del Pla d’Igualtat i els protocols enfront de l’assetjament sexual amb caràcter obligatori per a entitats de R+D+I del Sector Públic Estatal. A més, garanteix la igualtat d’oportunitats en processos de selecció i avaluació i assegura la composició equilibrada d’homes i dones en comités d’avaluació i premis, prenent mesures per a evitar els biaixos de gènere i garantint que no es penalitzen en les avaluacions de mèrits els temps dedicats a la cura o la maternitat, fomentant mesures concretes per a estimular la participació de dones en equips de R+D.
La igualtat en l’ocupació en l’àmbit científic i tecnològic és un assumpte central en la Llei de Ciència, ja que crea un distintiu d’igualtat entre homes i dones en R+D+I per a acreditar i reconéixer als centres de R+D+I amb polítiques d’igualtat destacades. Així mateix, la llei amplia els drets (i contractes) per tots els supòsits relacionats amb el temps dedicat a les cures (permisos i llicències de qualsevol tipus).
Paraula clau
ambé et pot interessar...
RRSS