Skip to content
Castellano

Valencià

Segueix-nos!

El PSPV de Castelló planteja una Declaració Institucional per a instar la Diputació a augmentar la seua aportació al Fons de Cooperació després de la dràstica retallada per a 2024

La portaveu del Grup Municipal Socialista, Patricia Puerta, recorda que amb l’anterior govern del PSPV en la institució provincial, “no sols s’igualava l’aportació al fons que realitzava la Generalitat, sinó que es duplicava, però ara el PP ha donat l’esquena als municipis en eliminar una mesura que va defensar el llavors president de la Diputació, José Martí”

El Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament de Castelló ha presentat una proposta de Declaració Institucional per a instar la Diputació Provincial a incrementar la partida destinada a la seua aportació al Fons de Cooperació Municipal fins a aconseguir, almenys, la mateixa quantitat que en l’anualitat de 2023, utilitzant per a això els romanents de tresoreria resultants de la liquidació de l’exercici de l’any passat.

La portaveu del grup socialista, Patricia Puerta, qui espera el suport de tots els grups polítics per a l’aprovació de la Declaració Institucional en el pròxim ple de l’ajuntament, recorda que en l’anterior mandat en la Diputació, amb el socialista José Martí al capdavant, “no sols s’igualava la quantitat que aportava la Generalitat per a aquest fons, sinó que a més es duplicava, la qual cosa suposava sens dubte una eina extraordinària per a ajudar econòmicament als municipis”. Enfront d’això, “ara ens hem trobat amb un Partit Popular que, al capdavant de la institució provincial, es limita a replicar els diners de la Generalitat, -7 milions d’euros cadascuna- el que suposa de donar l’esquena als pobles i ciutats de la província, entre ells Castelló”.

La Diputació de Castelló es va adherir al Fons de Cooperació Municipal en 2020, amb el PSPV-PSOE tant en la institució provincial com en la Generalitat. Va ser després de l’aprovació del Decret 51/2017, de 7 d’abril, pel qual es regulava el Fons de Cooperació Municipal Incondicionat de la Comunitat Valenciana. Des de llavors, la Diputació no sols ha aportat la mateixa quantitat que la Generalitat Valenciana, sinó que ha anat incrementant la seua aportació fins més que doblegar-la.

Dels 5,6 milions d’euros que aportava la Generalitat Valenciana al conjunt d’ajuntaments de la província en 2021, la Diputació de Castelló va aportar 11,2 milions, aconseguint en les següents anualitats fins i tot els 15 milions, la qual cosa permetia establir criteris propis en la part que excedia de l’aportació de la Generalitat i, així, defensar principis d’objectivitat i equitat, amb una mirada positiva cap als municipis més xicotets, que necessiten, més si cap, l’ajuda de la Diputació.

Finalment, mitjançant l’aprovació de la Llei 5/2021, de 5 de novembre, de la Generalitat, Reguladora del Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana s’aconseguia un fet històric per al municipalisme valencià. I és que la creació d’aquest fons, al costat d’uns altres que el complementen, suposa per a molts municipis la possibilitat de portar avant la prestació de serveis i assumir despeses que sense aquestes aportacions serien difícilment assumibles.

“Estem davant un instrument molt valuós per a finançar activitats i serveis de competència municipal, on els municipis decidim lliurement el destí d’eixos recursos ja que som l’administració més pròxima a la ciutadania i, per tant, la que millor coneix la realitat i les necessitats”. Aquesta consecució va arribar després d’anys de reivindicacions expressades en molts fòrums, com els cims d’alcaldes i alcaldesses, i des dels municipis de Castelló no s’entendria que la Diputació fera passos arrere”.

La Diputació Provincial de Castelló, que ja ha aprovat els seus pressupostos per a 2024, només ha consignat la quantitat de 7 milions d’euros per al Fons de Cooperació, una quantitat amb la qual replica l’aportació de la Generalitat “però insuficient per a mantindre la seua aportació d’anys anteriors”. Pròximament, per a març o abril, la Diputació aprovarà la liquidació de l’exercici 2023 i podrà incorporar els romanents de tresoreria. “Serà per tant el moment perquè incorpore al pressupost els romanents necessaris perquè aporte la mateixa quantitat, almenys, que en l’exercici 2023”, recalca Patricia Puerta.

Comparteix aquesta notícia Twitter Facebook
Copiar Link
Email Imprimir

RRSS

Visita'ns en les nostres xarxes