Skip to content
Castellano

Valencià

Segueix-nos!

El PSPV registra una moció en record de les dones que van patir repressió durant el Franquisme en el Patronat de Protecció de Dones de Castelló

  • Des del Grup Municipal Socialista se sol·licita a l’ajuntament que instal·le en la façana del número 23 del carrer Gumbau una placa de reconeixement a totes les persones que es van veure sotmeses a les estrictes normes de moralitat que va imposar la dictadura franquista

El Grup Municipal Socialista ha registrat una moció perquè l’Ajuntament de Castelló honre la memòria de totes les dones que van patir reclusió, a causa de les seues idees polítiques, en el Patronat de Protecció a la Dona, un centre situat en el número 23 del carrer Gumbau de Castelló que, entre 1941 i 1985, va exercir un ferri control sobre les idees, les actituds, els comportaments i, sobretot, els cossos de milers de dones i xiquetes que es van atrevir a qüestionar les rígides normes de moralitat que va imposar la dictadura franquista.

Perquè la societat castellonenca siga coneixedora d’aquestes pràctiques, des del PSPV se sol·licita a més a l’ajuntament que instal·le en la façana de l’edifici una placa de reconeixement, explicativa i recordatòria, com a lloc de repressió de la dictadura franquista. La moció serà debatuda i votada en el ple ordinari del pròxim dijous 24 d’abril.

Durant la dictadura franquista a Espanya les dones van patir en molts casos la repressió per diverses vies. Una d’elles va ser a la que es van veure sotmeses aquelles a les quals el règim qualificava contràries a la denominada moral imperant del nacionalcatolicisme i que van ser recloses en psiquiàtrics o centres de protecció.

El Patronat de Protecció a la Dona va ser creat pel règim amb l’objectiu de controlar i eliminar l’exercici de la prostitució, però en la pràctica aquesta entitat i els seus nombrosos reformatoris van acabar convertint-se en espais de tortura, repressió i càstig per a totes aquelles dones que, prostitutes o no, van escapar de l’estricte i encotillat model de dona implantat per la dictadura.

La investigació realitzada sobre el Patronat per les valencianes Marta García Carbonell i María Palau Galdón, gràcies a la Beca Josep Torrent de Periodisme d’Investigació 2021 atorgada per la institució Alfons el Magnànim (Diputació de València) i la Unió de Periodistes, ha tret a la llum l’existència de maternitats vinculades amb la institució, instal·lacions administratives i nombrosos reformatoris regentats per ordes religiosos que internaven a dones tutelades. Així queda arreplegat en la publicació “Indignes filles de la seua pàtria. Cròniques del Patronat de Protecció de la Dona al País Valencià”. Un d’ells albergava la Junta Provincial del Patronat de Protecció de la Dona de Castelló i estava situat al carrer Gumbau, 23.

Per a la dictadura, totes aquelles dones que es “desviaven” del patró de feminitat patriarcal i catòlic imposat i que desafiaven els rols de gènere, havien de ser invisibilitzades en reclusió, ja fora en l’espai domèstic, el convent o els reformatoris del Patronat de les Dones.

En els arxius de les juntes provincials del Patronat es poden trobar la diversitat de causes que van propiciar l’internament de les xiques, des de “escapar-se de la seua casa o no voler viure amb el seu pare perquè s’embriaga i la fa objecte de maltractaments”.

Comparteix aquesta notícia Twitter Facebook
Copiar Link
Email Imprimir

RRSS

Visita'ns en les nostres xarxes