Skip to content
Castellano

Valencià

Segueix-nos!

El PSPV es reuneix amb professorat de l’EOI de Castelló i alerta del “desmantellament” de l’oferta pública d’idiomes i l’abandó de l’alumnat “per pura ideologia”

La seu del PSPV a Castelló acull una reunió de professores de l’EOI virtual, àrab i espanyol per a estrangers amb la portaveu del Grup Municipal Socialista, Patricia Puerta; el diputat autonòmic del PSPV José Antonio Lorenz, la senadora socialista Amparo Marco i l’edil del PSPV José Segura, als qui han traslladat la “injustificada” retallada de grups i idiomes, “deixant abandonats a centenars d’alumnes i alumnes

Les professores presents temen la més que possible desaparició de l’EOI virtual, que tenia seu a Castelló, ja han alertat de retallades sense justificar en tots els àmbits, insistint en aquest sentit que “l’educació pública no és qüestió de número i ràtios, sinó de drets de la ciutadania a formar-se”

Una veu d’alarma enfront del desmantellament de l’educació pública i les injustificades retallades en l’oferta d’idiomes en la Comunitat Valenciana per al pròxim curs. És la conclusió de les preocupacions transmeses avui per representants del professorat de l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI) de Castelló en la seu del PSPV de la capital de la Plana, on han mantingut una trobada amb la portaveu del Grup Municipal Socialista, Patricia Puerta; el diputat autonòmic del PSPV José Antonio Lorenz; la senadora socialista Amparo Marco i l’edil del grup municipal José Segura.

Les cinc professores presents, representants de l’EOI Virtual, àrab i espanyol per a estrangers, han alertat de la “injustificada” decisió d’eliminar per al curs que ve uns 440 grups en tota la Comunitat Valenciana, la qual cosa afectarà uns 10.000 alumnes i alumnes i a més de 70 professors de grups d’anglés, valencià, portugués, castellà per a estrangers, francés, basc, àrab, polonés, romanés o neerlandés, entre altres.

En el cas de l’Escola Oficial d’Idiomes de Castelló, la proposta de retallades del PP contempla eliminar 4 grups d’àrab, 1 de romanés, 2 de portugués, 12 d’anglés presencial, 8 de valencià presencial, 4 d’espanyol per a estrangers i tots els grups de basc, segons les dades traslladades des de la pròpia EOI de Castelló, a més de deixar pràcticament anul·lada l’EOI Virtual, que tenia seu a Castelló des de novembre de 2022.

Patricia Puerta, portaveu del Grup Municipal Socialista (GMS) a l’Ajuntament de Castelló, ha acusat a la Generalitat de «vendre com una reorganització el que és una retallada inacceptable en l’educació pública. Enfront d’això, ha traslladat tot el suport del GMS des del consistori, que passa de moment per portar al ple del 30 de maig una Declaració Institucional de suport al professorat i alumnat i contra aquest «desmantellament» de les EOI, «encara que molt ens temem que la vetaran PP i Vox».

José Luis Lorenz, diputat autonòmic del PSPV per Castelló en les Corts, ha recalcat les «mentides» del conseller d’Educació, «perquè és fals que no hi haja alumnes i alumnes; és més, hi ha fins a llista d’espera en idiomes com a espanyol per a estrangers, un dels casos més greus perquè l’espanyol és fonamental per a la integració de les persones que venen de fora». El «terrible» al seu judici és que «en aquest cas estem parlant d’una decisió d’un conseller del Partit Popular, no de Vox, que està adoptant el missatge de la ultradreta i que no vol que les persones que venen de fora s’integren en la nostra societat».

Amparo Marco, senadora socialista per Castelló, ha destacat la gran faena i professionalitat del professorat afectat i ha recordat a la ciutadania que «sempre que governa el PP es deteriora el públic a base de retallades». Marc, que recorda que la gestió de les EOI és competència exclusiva de la Generalitat de Carlos Mazón, ha deixat clar que «si que existeix demanda d’idiomes en la societat, i si en alguna cosa és important les institucions de torn és a potenciar la igualtat d’oportunitats, i això només s’aconsegueix amb inversions i protecció del sistema públic, i en aquest cas de l’educació d’idiomes».

El professorat
La preocupació del professorat ve avalada pels números, encara que totes elles han deixat clar que «en educació pública no s’hauria de parlar de números i ràtios, sinó d’un servei públic per a tota la societat». L’Escola Oficial d’Idiomes és una institució que té 113 anys d’existència a Espanya «i és una institució única a nivell europeu, on per a poder formar-te en idiomes has d’anar a centres privats, que és el que sembla que vol fer ací el Partit Popular al costat de Vox», assenyalen.

En el cas de l’EOI virtual, la planificació de grups per al curs que ve, segons assenyalen les professores, és «de zero grups, la qual cosa ens fa pensar que la desmantellaran perquè, oficialment, ningú informa de res. Això suposa que desapareguen 149 grups.

Pel que respecta a l’ensenyament d’àrab, en l’actual curs hi ha dues professores que atenen 8 grups i s’ha anunciat que es deixarà en quatre grups «malgrat estar totalment consolidat». L’àrab «és la segona llengua no oficial més parlada a Espanya i una de les sis oficials de l’ONU, i a Castelló tots els grups estan coberts, per la qual cosa no té cap justificació la decisió de la Generalitat», assenyalen.

Pel que respecta a espanyol per a estrangers, l’EOI de Castelló és l’única en tota la província que imparteix l’idioma i l’únic que dona el certificat oficial. En el present curs hi ha matriculats 323 alumnes i alumnes d’un total de 335 places oferides «i ara anuncien l’eliminació de quatre grups», es lamenta el professorat, que recorda que en aquest cas, a més, hi ha llista d’espera «de persones que el necessiten per a tindre el permís de residència al nostre país».

Comparteix aquesta notícia Twitter Facebook
Copiar Link
Email Imprimir

RRSS

Visita'ns en les nostres xarxes