L’Ajuntament de Castelló aprovarà en el ple del dilluns la proposta del Grup Municipal Socialista per a combatre qualsevol forma de racisme contra el poble gitano
L’Ajuntament de Castelló aprovarà en el ple ordinari del mes de març la proposta socialista per a commemorar el Dia Internacional del Poble Gitano i combatre qualsevol forma de racisme. La Declaració Institucional plantejada pel PSPV-PSOE, ratificada en la Junta de Portaveus del divendres, comptarà així amb el suport de tots els grups polítics en una sessió plenària que se celebrarà el dilluns 25 de març.
El text consta de tres punts d’acord. D’una banda, amb commemorar l’esdeveniment del 8 d’abril de 1971, a Londres, data en la qual es va celebrar el primer Congrés Gitano Mundial. A partir d’aquest moment les Nacions Unides van reconéixer la bandera gitana com a símbol d’un poble transnacional, sota el blau del cel i sobre el verd dels camps. La bandera gitana dibuixa una roda de carro en moviment; moviment cap a la concòrdia, la convivència i la interculturalitat que són sinònims de benestar i de progrés per a tota la ciutadania.
Amb això, els partits polítics signants es proposen combatre activament qualsevol forma de racisme i xenofòbia, activant així una sèrie de polítiques dirigides a reparar la memòria històrica d’una cultura i un poble perseguit injustament que ha patit de manera secular intents continuats d’assimilació i de genocidi.
L’acord, a més, planteja que les administracions adopten polítiques amb l’objectiu d’aplicar mesures d’acció positiva per a les gitanes i gitanos que pateixen una situació de major vulnerabilitat en l’àmbit laboral, sanitari, educatiu i social. Les administracions regionals i locals, per això, han d’habilitar accions de formació i d’ocupació per al poble gitano que permeten millorar l’ocupabilitat i l’emprenedoria.
La Constitució Espanyola i la legislació europea emparen els drets i llibertats de les ciutadanes gitanes i gitanos i estableix els principis de la no discriminació, d’igualtat de drets i oportunitats a més del reconeixement i la protecció de la diversitat cultural, religiosa i lingüística. A pesar que les gitanes i gitanos espanyols són ciutadanes i ciutadans de ple dret, continuen patint en l’actualitat una situació de manifesta desigualtat estructural respecte als seus conciutadans i conciutadanes.
Paraula clau
ambé et pot interessar...
RRSS