Skip to content
Castellano

Valencià

Segueix-nos!

El PSPV de Castelló planteja una Declaració Institucional al ple municipal per a exigir a la Generalitat que impulse l’efectiva igualtat salarial entre homes i dones

La bretxa salarial en la Comunitat Valenciana se situa en 20,24%, 1,87 punts per damunt de la mitjana espanyola. En termes absoluts aquesta diferència és de 5.244,36 euros menys anuals en les dones valencianes (20.670,50 €) respecte als homes (25.914,86 €) fent treballs d’igual valor

El Grup Municipal Socialista ha registrat una proposta de Declaració Institucional, per a la seua aprovació en el ple per part de tots els grups polítics, en la qual s’insta a la Generalitat Valenciana a “continuar amb el suport de recursos públics necessaris que contribuïsquen a garantir les accions destinades al compliment del Reial Decret 902/2020, de 13 d’octubre, d’igualtat retributiva entre dones i homes”.

L’escrit recull també la necessitat d’exigir a la Generalitat que incremente les polítiques actives d’ocupació amb perspectiva de gènere, la qual cosa contempla adoptar mesures d’acció positiva en les polítiques generals dirigides a eliminar la discriminació i la desigualtat en l’ocupació.

En aquesta línia, se sol·licita a l’administració autonòmica que garantisca els recursos i instruments de vigilància, control i sanció de l’autoritat laboral per al compliment efectiu del principi d’igualtat en l’àmbit laboral, a més de reforçar i impulsar una taula diàleg social d’igualtat entre dones i homes en les Corts i que totes les qüestions relacionades amb la bretxa salarial es canalitzen i aborden a través d’ella.

Els poders públics tenen l’obligació de garantir l’efectivitat del principi d’igual retribució per treball d’igual valor, principi reconegut per l’Organització Internacional del Treball, per diferents directives europees, per la Llei de l’Estatut dels Treballadors, així com pel Reial Decret 902/2020 de 13 d’octubre d’igualtat retributiva entre dones i homes.

“La promoció de la igualtat entre dones i homes en l’àmbit de l’ocupació i de les empreses ha de continuar sent una prioritat política que de manera transversal defense la igualtat d’oportunitats, com es troba reflectida en la Declaració Universal de Drets Humans, en la qual tota persona té dret al treball, a condicions equitatives, a la igualtat salarial, així com entre altres, a la remuneració digna”, ha recordat Patricia Puerta, portaveu del Grup Municipal Socialista.

En la Comunitat Valenciana, la bretxa salarial, segons l’Enquesta d’Estructura Salarial de l’any 2021, se situa en 20,24%, similar a l’experimentada l’any anterior un 20,10%, 1,87 punts per damunt de la mitjana espanyola. En termes absoluts aquesta diferència salarial és de 5.244,36 euros menys anuals en les dones valencianes (20.670,50 euros) respecte als homes (25.914,86) fent treballs d’igual valor. Aquesta bretxa salarial, a més, es reflecteix en el guany mitjà anual per tipus de contracte indefinit en un 20,40%, mentre que se situa en un 23,90% en el sector industrial i en 20,14% en el de serveis.

Per tot això, com subratlla Puerta, “la discriminació salarial constata que les dones valencianes no parteixen en igualtat de condicions ni d’oportunitats que els seus companys i es continuen trobant amb obstacles discriminatoris en l’estructura laboral”, per la qual cosa posar fi a les situacions de desigualtat i de discriminació laboral que suporten les dones “només pot resoldre’s en el marc d’una política que aposte decididament per la igualtat real i efectiva entre dones i homes”.

Comparteix aquesta notícia Twitter Facebook
Copiar Link
Email Imprimir

RRSS

Visita'ns en les nostres xarxes