Skip to content
Castellano

Valencià

Segueix-nos!

Patricia Puerta: “El PP manipula la història de l’escultura del pregoner per a tapar els informes policials que vinculen presumptament al regidor Cristian Ramírez amb les pintades de CORRUPSOE”

La portaveu del Grup Municipal Socialista qualifica de “mentider” al portaveu de l’equip de govern, Vicent Sales, “que fa el ridícul al fins i tot reconéixer en les seues intervencions que els contactes amb l’escultor Jere per a posar en marxa l’escultura es van realitzar un any abans de les eleccions municipals de 2023 i sense que el pregoner, Chema Prades, estiguera en cap llista electoral

Puerta considera “patètic” que el PP “s’invente històries de dopatge electoral, quan veiem aquests dies tots els casos de presumpta corrupció que continuen esguitant al Partit Popular, tenim en aquesta província al qual fora president de la Diputació, Carlos Fabra, condemnat a presó i recordem al Bigotes del cas Gürtel deixar-se veure per aquest ajuntament amb el PP en el govern local.

L’edil socialista recorda que “si algú ha aprofitat obres d’art per a posar el seu rostre de manera infame ha sigut el PP, amb el rostre de Carlos Fabra o Eduardo Zaplana en les pintures del vestíbul del la Diputació de Castelló

La portaveu del Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament de Castelló, Patricia Puerta, ha acusat el Partit Popular de “llançar una cortina de fum amb fets inventats sobre l’escultura del pregoner per a tapar l’impacte de les últimes investigacions judicials sobre les pintades i pancartes difamatòries contra el PSOE que van aparéixer a Castelló de gener a maig de 2023”.

Puerta recorda en aquest sentit les diligències prèvies obertes en el Jutjat d’Instrucció 4 de Castelló, on apareix un atestat redactat per la Policia Nacional que vincula a l’actual regidor del PP de Mobilitat, Cristian Ramírez, amb una furgoneta que, presumptament, podria estar implicada en aquestes pintades. “La repercussió a nivell nacional d’aquesta investigació ha portat al PP a inventar-se una polèmica que no és tal sobre l’escultura”, assenyala l’edil socialista.

Patricia Puerta ha incidit en què, “per molt que s’empren Sales i altres càrrecs del PP per manipular la realitat, ací els autèntics professionals d’utilitzar les institucions publiques per a benefici polític és el Partit Popular, que record ha sigut condemnat tres vegades per l’Audiència Nacional com a partícip a títol lucratiu dels delictes comesos per la trama de corrupció *Gürtel”. A més, “si algú ha aprofitat obres d’art per a posar el seu rostre de manera infame ha sigut el PP, amb el rostre de Carlos Fabra o Eduardo Zaplana en les pintures del vestíbul de la Diputació de Castelló”.

La cronologia dels fets
El primer contacte entre l’escultor Jere i l’alcaldessa Amparo Marco, tal com relata Patricia Puerta, es va produir després de les eleccions de 2019, quan Jere li va plantejar a l’alcaldessa la possibilitat de fer una escultura d’una gropa. Després d’això, tots dos van acordar realitzar millor un esbós d’una escultura d’un pregoner, indicant-se a l’escultor que contactara amb el tècnic municipal adscrit a Alcaldia per a veure tots els aspectes relacionats amb la tramitació administrativa i amb la coordinadora d’Alcaldia per al seguiment dels treballs tècnics i administratius.

De cara a les festes de la Magdalena de març de 2020 es va nomenar com a pregoner a Chema Prades, si bé la irrupció de la pandèmia i el confinament van obligar a suspendre els festejos. “De fet, la Covid19 va canviar el dia a dia de les institucions i, per descomptat, va quedar en punt mort el tema de l’escultura”. En 2021 la situació sanitària va impedir de nou que se celebraren les festes de la Magdalena, per la qual cosa Prades tampoc va poder exercir de pregoner.

Arriba l’any 2022 i, per fi, es poden organitzar les festes fundacionals de la ciutat, mantenint l’ajuntament a Prades com a pregoner, de la mateixa manera que s’havien mantingut els nomenaments de les reines que no havien pogut gaudir del seu regnat. “El problema eixe any va ser patir una Magdalena amb una meteorologia adversa que va impedir la celebració del Pregó, “per la qual cosa Chema Prades no va poder cantar-lo pel recorregut habitual pujat a lloms del cavall, com és tradició, havent de fer-lo des del balcó de l’ajuntament”, explica Patricia Puerta.

Converses amb l’escultor en 2022
Després d’acabar el diumenge 27 de març la Magdalena de 2022, com recorda Puerta, es reprenen les converses entre l’escultor Jere i l’ajuntament per a recuperar el projecte de l’escultura del pregoner. En aquestes converses, “un any abans de les eleccions municipals de maig de 2023, es tracta el tema del rostre de la figura del pregoner i l’artista va proposar la d’un amic seu o la d’un exedil del PP, Miquel Soler”.

Enfront d’aquesta proposta, “l’alcaldessa va proposar que l’escultor s’inspirara en el rostre de Chema Prades per a la figura “sense més intenció que retre-li homenatge per ser l’únic de la història que no ha pogut cantar el Pregó en 2020, 2021, ni en 2022 com correspon, bé per la pandèmia o a causa de la pluja”.

L’escultor, tal com subratlla la portaveu del Grup Municipal Socialista, “va acceptar una idea que, insistim, es va tractar un any abans de les eleccions municipals de maig de 2023 i sense que Prades tinguera cap vinculació amb el Partit Socialista ni coneixement de tal proposta. Estem parlant d’una època en la qual, com es pot suposar, el PSPV-PSOE no tenia en absolut dissenyada la seua llista electoral”.

Procés administratiu
Sobre el procediment per a l’adquisició de l’escultura, subratllar que, una vegada es van reprendre les converses després de la Magdalena de 2022 entre Jere i Amparo Marco, es van seguir les indicacions del tècnic vinculat a l’Alcaldia per a iniciar el procés administratiu i posar en marxa el projecte, quedant el tècnic encarregat de mantindre contacte amb l’artista.

La proposta inicial de l’alcaldessa era poder instal·lar l’escultura el 8 de setembre de 2022, dia de commemoració de l’aniversari de la ciutat. No obstant això, la lentitud del procediment administratiu va obligar a aparcar aquesta data i posposar aquesta data a la Magdalena de 2023. A més, cal subratllar que en els pressupostos municipals sí que estava reservat els diners per a aquesta escultura, en comptar amb 130.000 euros dins del pla d’embelliment de la ciutat.

Manipulació absoluta de Sales
Amb tot aquest relat dels fets “podem comprovar que el portaveu de l’equip de govern, Vicent Sales, menteix i manipula els temps i la realitat amb la finalitat de desgastar la imatge d’Amparo Marco per acompanyar al Secretari d’Organització del PSPV, José Luis López, a ratificar la denúncia per les pintades produïdes a la ciutat durant tota la campanya electoral de maig de 2023”.

Segons Patricia Puerta, “es destapa la injusta versió del PP acusant de manera infame al PSPV-PSOE de dopar la campanya electoral en decidir Amparo Marco que la cara de l’escultura del pregoner s’inspirara en Chema Prades dos mesos abans de les votacions. Això és riure’s de la ciutadania perquè les converses es van realitzar un any abans i sense cap vinculació de Prades amb cap partit polític”.

La portaveu socialista recalca que “no ens donarà lliçons d’ètica o moral un partit, el PP, que ha destinat diners del pressupost municipal per a ús partidista contractant una empresa per a donar a conéixer la figura d’Alfonso Bataller, per la qual cosa va estar imputat en el cas Púnica; que ha tingut entre les seues files a l’únic regidor condemnat per corrupció en la història de la ciutat, Carlos Fabra, i que té sens dubte moltes coses que callar dels seus anys de gestió municipal”.

Finalment, Patricia Puerta lamenta la utilització que fa el PP de l’artista per a fer mal polític a Amparo Marco i atacar a nivell personal a una excel·lent persona com Chema Prades, vinculat al món de la festa des de sempre i que compta amb l’afecte i admiració de la qual manquen Vicent Sales i la pròpia alcaldessa, Begoña Carrasco”.

Comparteix aquesta notícia Twitter Facebook
Copiar Link
Email Imprimir

RRSS

Visita'ns en les nostres xarxes